FAQ | Frequently Asked Questions

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA

Prije nego li me kontaktirate s konkretnim pitanjem molim vas provjerite da kojim slučajem odgovor se već ne nalazi na ovoj stranici. Hvala

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA

Prije nego li me kontaktirate s konkretnim pitanjem molim vas provjerite da kojim slučajem odgovor se već ne nalazi na ovoj stranici. Hvala

Kontaktirajte me putem kontakt formulara kako bi dogovorili slobodni termin.

Termin fotografiranja ovisi o stanju potrebnih kemikalija za izradu fotografije. Sva kemija ima ograničeni vijek trajanja i zrelosti, a kolodij čak i friško miješan treba odstajati kako bi postao zreo i upotrebljiv za fotografiranje. Cijeli proces je preskup i kompleksan da bi sve potrebno za izradu fotografije uvijek bilo dostupno i spremno za upotrebu. Zato je potrebno informirati se o trenutnom stanju kemikalija u atelijeru.

Fotografiranje je potrebno kapariti. Neke kemikalije poput razvijača i fiksira moraju biti friško izmiješane neposredno prije korištenja. Pripreme oduzimaju vrijeme i novac pa se kaparenjem izbjegava bilo kakav nesporazum.

Za jednu fotografiju potrebno je otprilike sat vremena ali uvijek izbjegavam fotografiranje dolaskom u atelijer. Cijeli proces fotografiranja mora biti opušten, bez žurbe i stresa. Osigurajte si minimalno 3 sata za boravak u atelijeru.

Ambrotipija bilježi UV skalu boja pa je šarena odjeća riskantna jer ne znamo kako će boje ispasti na takvoj fotografiji. Stoga preferiram tamnije boje s nekim bijelim detaljima. Važno je samo da se u odjeći osjećate ugodno. Možete slobodno iznajmit starinsku odjeću ili pozirati u modernoj. Stvar izbora.

Proces je podijeljen u nekoliko faza.

-odabir poze, fokusiranje kamere i priprema držača za glavu

-lijevanje kolodija na staklo u tamnoj komori i uranjanje u srebrni nitrat.

-provjera poze i fokusa te ekspozicija od 5-6 sekundi

-razvijanje i fiksiranje ploče u tamnoj komori. Pojavljivanje fotografije. Ispiranje fotografije pod mlazom vode te sušenje.

Nažalost ne. Proces je kompliciran, spor i osjetljiv. Fotografija mora proći kroz razne faze prije nego li ju se može uzeti bez rizika oštećenja.

Možete dobiti svoju ambrotipiju skeniranu u visokoj rezoluciji na poseban način na posebnom skeneru tako da se neće vidjeti svjetlosna refleksija sa stakla. Ova usluga dodatno se naplaćuje.

Kupovina nije obavezna. Okvir, postolje i kutija mogu se kupiti samostalno ili zajedno. Usluga se dodatno naplaćuje.

Kako bi ambrotipija bila sigurna dizajnirao sam posebnu ramu i opremanje fotografije. Važno je fotografiju ne držati u ekstremnim uvjetima. Možete ju uvijek obrisati od prašine mekom pamučnom krpicom

Uz fotografiranje ambrotipije nudimo vam skeniranje fotografije, dokumentiranje fotografiranja digitalnom fotografijom i video zapisom – video spot.

Uz moje stručno vodstvo možete sudjelovati u izradi ambrotipije, rukovat kamerom i odabrati pozu. U tom slučaju većim djelom, ako ne i potpuno, vi ćete biti autor fotografije.

Možete se međusobno fotografirati. Uz moju stručnu pomoć kreirajte jedinstvenu uspomenu.

Mala djeca previše su uzbuđenja, posebno zbog jake rasvjete i činjenice da moraju jako dugo biti mirni. Iskustvo je pokazalo da tek zrelija djeca mogu uspješno pozirati 5-6 sekundi nepomični. Izvedivo je fotografirati dijete u naručju roditelja ali ono mora biti čvrsto priljubljeno uz tijelo kako se ne bi micali.

Što je više osoba veći je rizik dobiti ih sve oštre u licu. Dubinsko polje na ambrotipiji vrlo je plitko pa je jako teško sve osobe licem staviti u to polje oštrine.

Wet plate colodion ili mokra ploča kolodija rani je fotografski proces kojim se izrađuju ambrotipije. Objavljen je 1851. godine, a ime je nastalo po tome što se staklena ploča cijelo vrijeme izlaže raznim tekućinama.  Ploča u procesu ne smije se osušiti što znači da je izrada fotografije ograničena relativno kratkim vremenom .

Ambrotipija je unikatna, ručno izrađena fotografija na staklu.

Ferotipija je kolodijska fotografija na crnoj metalnoj pločici. Također je unikatne i ručno izrađena jer je njen proces izrade identičan ambrotipiji. Dakle, razlika je samo u mediju, a proces izrade je isti.

Danas svi pod fotografijom podrazumijevaju kako je moguće dobiti bezbroj identičnih kopija. Unikatne fotografije poput dagerotipije, ambrotipije i ferotipije nije moguće kopirati u identičnu kopiju. Želi li se napraviti dvije ambrotipije sličnog izgleda cijeli proces mora se dva puta ponoviti. Dakako, nemoguće je baš sve identično napraviti, pa čak ni tada one neće biti iste.

To je fotografija nastala prije pojave fotografske industrije. Fotograf komponente za izradu fotografije ne može kupiti gotove već ih svojim umijećem sam stvara u laboratorijskim uvjetima.

Zato što je oduvijek skuplje ono što se izrađuje samostalno u malim količinama od industrijski proizvedenog u velikim količinama.

Oduvijek se raspravljalo je li ili nije fotografija umjetnost. Poznavaoci povijesti fotografije tvrde kako je fotografija izrađena ranim fotografskim procesima, unikatna i ručno izrađena, najbliža umjetnosti.

Nazovite

091 515 7885

Email

atelier.gojevic@gmail.com

Dostupan sam

ponedjeljak – petak … 10:00 do 18:00

Stojim na raspolaganju za sva pitanja!

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja slobodno mi se javite na mail. Odgovorit ću u najkraćem mogućem vremenu. Hvala