Otkrijte najnovije vijesti i događaje!

albuminski otisak

Radionica „Fotografija 19. st – Albuminski otisak“

. Albuminski otisak, koji se naziva i albuminski srebrni otisak, objavio je u siječnju 1847. Louis Désiré Blanquart-Evrard. Riječ je o prvoj komercijalno iskoristivoj metodi proizvodnje fotografskog otiska na papirnoj podlozi s negativa, dominantnom obliku izrade fotografskih pozitiva od 1855. do početka 20. stoljeća, s vrhuncem u razdoblju od 1860. do 1890. godine.

Read more
Slani otisak

Radionica „Fotografija 19. st – Slani otisak“

Slani otisak bio je dominantan fotografski postupak na papiru za proizvodnju pozitiva (od negativa) od 1839. do otprilike 1860. godine.
Tehniku slanog papira stvorio je sredinom 1830-ih engleski znanstvenik i izumitelj Henry Fox Talbot. Napravio je ono što je nazvao “osjetljivim papirom” za “fotogenično crtanje” namočivši list papira za pisanje slabom otopinom obične kuhinjske soli (natrijevog klorida), upijajući ga i osušivši, zatim četkajući jednu stranu s jakom otopinom srebrnog nitrata.

Read more

Samostalna izložba u Gradskom muzeju Virovitica

Otvorenje izložbe u subotu 13.8. 2022. s početkom u 18 sati – izložbena dvorana muzeja Gradski muzej Virovitica od 13. kolovoza do 5. rujna 2022. predstavlja izložbu studijskih portreta Roberta Gojevića snimljenih povijesnim procesom mokrog kolodija na staklenoj ploči. U autorskoj koncepciji povjesničarske umjetnosti i više kustosice Muzeja grada Koprivnice Draženke Jalšić Ernečić izložba će pokazati sto…

Read more
cijanotipija radionica

Radionica „Fotografija 19. st – Cijanotipija“

Cijanotipiju je otkrio i tako nazvao engleski znanstvenik i astronom Sir John Herschel 1842. godine. Cijanotipija je fotografski proces koji daje sliku cijan plave boje. Herschel ga je namijenjenio isključivo kopiranju bilježaka ili dijagrama, što je i bila i ostala glavna i najraširenija primjena istog. Proces je bio popularan u inženjerskim krugovima do sredine 20. stoljeća. Jeftin i jednostavan, postupak je omogućavao jednostavno umnožavanje i kopiranje velikih tehničkih nacrta. Proces je bio baziran na dvije kemikalije – amonijevom željezo citratu i kalijevom željezo cijanidu.

Read more

Samostalna izložba u Muzeju grada Koprivnice

Međunarodni dan muzeje obilježava se 18. svibnja pa je tako u Galeriji Koprivnica ove srijede prigodno otvorena nova izložba u autorskoj koncepciji povjesničarke umjetnosti, više kustosice i zaljubljenice u fotografiju Draženke Jalšić Ernečić. Riječ je o izložbi fotografa Roberta Gojevića koji je u tehnici mokrog kolodija na staklenoj ploči u posljednjih desetak godina snimio sto…

Read more
izrada unikatne fotografije

Radionica „Fotografija 19. st – Mokra ploča kolodija“

Radionica „Fotografija 19. st – Mokra ploča kolodija“ u organizaciji Ateliera Gojević i ULUPUH-a namijenjena je svim ljubiteljima fotografije, amaterima i profesionalcima, fotografima, kustosima, kolekcionarima fotografije, osobama koje žele doznati više o ranim danima fotografije i njenom razvoju tijekom povijesti. Svima koji žele dublji uvid u cjelokupan proces ručno izrađene fotografije s konkretnim odgovorima na pitanja o fotografiji prije pojave fotografske industrije.

Read more
fotografija s izložbe VODA

Grupna izložba ‘VODA 2021’

Sjećam se kako sam jednom prilikom proveo uz jedno jezero 4-5 sati fotografirajući jedan te isti motiv. Lokacija je bila prilično udaljena od automobila, pa mi je za prijenos cijele opreme od ukupno stotinjak kila pomagala obitelj i prijatelji. Trebalo je vremena sve donijeti, složiti i kasnije rastaviti šator – tamnu komoru, vratiti sve natrag u automobil.

Read more