Aambrotipija, unikatna ručno izrađena fotografija na staklu

Atelijer Gojević

Ambrotipija, fotografiranje na rubu alkemije!

  • “Ambrotipija je stvarno bila drukčija od svih tehnika koje sam sreo.” | Kruno Lokotar
  • “Zbog nečega, Robert to može objasniti, u onih malo sekundi potpunog mirovanja koje traže i on i način snimanja, sva iskrenost stane na lice. I tada zanat postane umjetnost.” | Emir Imamović Pirke

  • “Robert navlači rukavice, izvodi svoju alkemiju i odjednom se od ljubaznog i pristupačnog čovjeka preobrazi u maga, mađioničara. Pratila sam korak po korak njegov trik, ali moram priznati da mi još uvijek nije jasno kako se lice preselilo na staklo.” | Olja Savičević Ivančević

     

VELIKA UVEĆANJA

Skenirane ambrotipije dimenzija 13 x 18 cm ili 20 x 25 cm podnose velika uvećanja jer su izrađene kemijskim putem i nemaju piksele.

VELIKA UVEĆANJA

Ambrotipije u originalu malih su dimenzija, svega 12 x 16,5 cm ili 13 x 18 cm ali kako su izrađene kemijskim putem, nemaju piksele i samim time trpe velika uvečanja.

Ambrotipija - vještine majstora skrivene u tamnoj komori

Želimir Koščević
hrvatski povjesničar umjetnosti, likovni kritičar, galerist, muzeolog, sudski vještak i kustos

Alkemijski laboratorij

S mnogo truda i ulaganja, Gojević je opremio pravi alkemijski laboratorij da bi na savršeno očišćenoj staklenoj površini i kasnije premazanoj srebrnim nitratom dobio u visokoj rezoluciji lik njegova književna suvremenika. Dakako da je postupak potpuno anakron u odnosu na današnju tehnologiju snimanja, ali čitava povijest fotografije više je sazdana na alkemiji nego li na egzaktnim znanostima fizike, kemije i optike. 

Izgubljena tajna

Ta se povijest izgubila s Kodakom samo vi pritisnite dugme, mi ćemo učiniti ostalo, ali pokazalo se da je ta krilatica iz 1888. pusta tlapnja u odnosu na vještine majstora skrivene u mračnoj komori. Jer fotografija još uvijek krije neslućene tajne koje samo čekaju skrivene u tami komore da budu ponovno otkrivene i oživljene. 

DVIJE DIMENZIJE

13 x 18 cm

20 x 25 cm

 

Prve fotografije

„Kad danas s divljenjem promatramo te prve fotografije, nameće nam se pitanje: kako su tadašnji fotografi uspijevali pretvoriti svoj aparat u umjetničko sredstvo?“ | Gisèle Freund

Zašto je ambrotipija drugačija?

Ne postoje dvije identične ambrotipije

Ambrotipija je unikatna fotografija. Nemoguće je napraviti  dvije identične fotografije. Želimo li sličnu fotografiju, moramo ponovno proći kroz cijeli proces mokre ploče kolodija kako bi ustvari napravili novu fotografiju. Budući je ambrotipija ručno izrađena, koliko god se trudili ponovit isto, mnoge nepredvidljivosti stvore sličnu fotografiju ali nikad istu.

Kako prepoznat ambrotipiju?

Ambrotipija je fotografija na staklu. Zbog glatke površine sadrži veliku količinu podataka. Ambrotipija bez tamne pozadine prozirna je i djeluje kao negativ što je čini iznimno atraktivnom. Kad iza nje stavimo tamnu pozadinu, fotografija postaje jasno vidljiva u pozitivu. Dobro osvijetljena srebro na staklu zablista u svom punom sjaju.

NEGATIV
POZITIV

Povuci ikonu sa strelicom na fotografiji lijevo – desno kako bi vidio fotografiju kao negativ ili pozitiv. 

NEGATIV: izgled ambrotipije na bijeloj podlozi. Kad ambrotipija nema nikakve podloge, najsvjetliji dijelovi fotografije su prozirni

POZITIV: izgled ambrotipije na crnoj podlozi. Svi prozirni dijelovi s crnom podlogom postaju najtamniji dijelovi fotografije

obrnuta slika

Metalni držač glave

Fotografije izrađene mokrom pločom kolodija zahtijevaju dugu ekspoziciju. Budući današnji atelijeri nemaju stakleni krov, umjesto dnevnog svijetla koriste se umjetna rasvjeta. Koliko god ona bila jaka, potrebno je dugotrajno poziranje. U atelijeru Gojević to traje oko 5-6 sekundi. Budući je oštrina očiju najvažniji kriterij kojim portret ocjenjujemo uspješnim, nužno je biti cijelo vrijeme nepomičnim. Kako bi što jednostavnije osigurali nepomičnost, model iza glave obavezno dobiva držač glave. To je teška metalna naprava na koju se model osloni i tako lakše ostane stabilan i nepomičan.

Koja je fora s krpom kojom se fotograf pokriva

Drveni fotoaparat s mijehom koji podsjeća na harmoniku, obrnuti odraz u kameri te krpa kojom se fotograf preko glave pokriva glavne su asocijacije na ranu fotografiju. Mijeh omogućava stabilno (bez ulaska svjetla) odvajanje prvog djela kamere s objektivom od zadnjeg, na kojem se učvršćuje staklena ploča. Time fotograf fokusira objekt fotografiranja. Stare kamere koriste princip kamere obscure koja u mračnoj komori kroz rupicu projicira obrnuti prikaz. Zbog toga fotograf uvijek portretiranog vidi naopako. Time se zamjenjuje lijeva i desna strana pa svi natpisi na fotografiji su obrnuti. I konačno, krpa preko glave omogućuje jasno fokusiranje fotografu kada u atelijeru ima previše svjetla.

UV skala boja

Portreti na ambrotipija imaju vrlo karakterističan tonalitet kože. Razlog tome leži u činjenici kako ona upija samo UV skalu boja. To znači da neke nijanse žute ili crvene na ambrotipiji mogu ispasti potpuno crne. To je i razlog što ne postoji svjetlomjer za ovu vrstu fotografije. U novim uvjetima uvijek se moraju napraviti probne fotografije kako bi se izmjerila potrebna ekspozicija.

I za kraj najvažnije!

Teško je opisati osjećaj osobe koja se prvi put susreće s ambrotipijom. Od promatranja kako se na staklu pojavljuje lice, gledanja kroz staklo i konačno na kraju kad kao ponosni vlasnik fotografiju primi u ruke. Malo je fotografija koje mogu izazvati toliko uzbuđenje. Fotografije na papiru nikad ne mogu izazvati takve osjećaje.

unikatne rame za ambrotipiju
rame od starog hrasta iz 19. st
ručno izrađene hrastove rame
unikatne rame za svjetlopis
rastavljeni okvir
rama ambrotipije
klinovi rame za ambrotipiju
hrastov okvir
okvir svjetlopisa
rama za srebrnu fotografiju na staklu

ALKEMIJSKI LABORATORIJ

Pogledajte video snimljen u atelijeru Gojević o miješanju kemikalije potrebnih za izradu ambrotipije!

Književnici pišu o iskustvu fotografiranja u atelijeru Gojević

Književnici, oni najbolji, nagrađivani i prevođeni na brojne svjetske jezike pisali su o svom iskustvu fotografiranja u atelijeru Gojević. Pročitajte što misle o ambrotipiji i svom doživljaju fotografiranja na staklu.

Pokreni video

naručite unikatnu, ručno izrađenu fotografiju na staklu ili metalnoj pločici

PIŠITE MI

atelier.gojevic@gmail.com

ZOVITE ME

091 515 7885

Koristeći se starinskom fotografskom tehnikom Robert Gojević ostvaruje snažnu modernu ekspresiju u prikazu svojih suvremenika. Portreti koje on autorski potpisuje ostvaruju dijalog s prošlim vremenima na neponovljivo začudan način. Kao da nam svima poručuje kakvi smo mogli biti vizualno percipirani da smo živjeli prije stotinjak godina.
Miro Gavran
hrvatski je dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade