Okvir za ambrotipiju

Okvir s pričom

Okvir za ambrotipiju od starog hrasta, jedinstvenog dizajna, unikatan i ručno izrađen.

Ambrotipija je jedinstvena fotografija i kao takva zaslužuje posebnu ramu. Nakon dugog traganja za okvirom dostojnim ambrotipije, konačno sam pronašao jedinstven materijal s posebnom pričom.

Riječ je o hrastu nedostupnom za veliku serijsku proizvodnju. Materijalu rastom starijim od izuma fotografije, posječenom u 19. stoljeću, suvremenikom ambrotipije.

I konačno jedinstven originalan dizajn koji omogućuje efektnu prezentaciju kojom se fotografija predstavlja u najboljem svjetlu.

Unikatni okvir

Svaki okvir atelijera Gojević poseban je i jedinstven. Ne postoje dva identična. Iako približno sličnih dimenzija, napravljeni za istu dimenziju fotografije, svaki okvir se razlikuje. Drugačije boje, drugačijeg oblika, drugačije teksture.

Stari hrast

Čvrst okvir izrađen od drveta s karakterom. Napravljen od hrasta koji je rastao prije nego li je fotografija otkrivena. Okvir za ambrotipiju oblikovan od drveta kojim su se gradile kuće u 19. stoljeću. Okvir za ambrotipiju koji ima priču.

Jedinstven dizajn

Svaka osoba koju portretiram jedinstvena je. Svaka ambrotipija je unikatna. Takvo umjetničko djelo ne zaslužuje biti uramljeno u industrijski okvir masovne proizvodnje. Zato sam dizajnirao poseban i originalan okvir.

Više od okvira

Riječ je o okviru koji nudi nešto više od samog čuvanja ambrotipije. To je okvir kojem možete maknuti stražnji dio. Okvir koji jasno prezentira ambrotipiju kroz igru svjetla prikazujući ju istovremeno kao pozitiv i negativ.

NARUČI AMBROTIPIJU

Unikatnu ručno izrađenu fotografiju ima smisla umetnuti samo u unikatnu ručno izrađenu ramu

Srebrna fotografija na staklu:

dimenzije cca. 13 x 18 cm
debljine 3 mm

Hrastov okvir:

visine: 25 cm
širine: 20 cm
debljine: 3,7 cm

Staklena fotografija u hrastovom okviru

Posebna fotografija zaslužuje poseban okvir

Fotografija izrađena procesom starim 170 godina zaslužuje poseban okvir. Unikatnu ručno izrađenu fotografiju ima smisla umetnuti samo u unikatnu ručno izrađenu ramu. Okvir proizveden na tvorničkoj traci nedostojan je za srebrne fotografije na staklu. Samo kvalitetna čvrsta rama s karakterom pristaje staklenoj ambrotipiji.

Hrastov okvir sa stoljetnom pričom

Okvir mora biti masivan, čvrst, od drveta s karakterom. Rukom izrađen, od materijala koji se cijeni. Hrast je stoga pravi odabir. Izuzetno drvo koje živi više stotina godina. Drvo oduvijek smatrano sirovinom izuzetne kvalitete. A tu je i priča koja se savršeno uklapa s onom srebrne fotografije na staklu. Hrast posađen prije otkrića fotografije, a posjećen u ranim danima fotografije. Hrast korišten za izgradnju drvenih kuća tokom 19. stoljeća, s novim životom i svrhom. Masivan, višestoljetan, grub i cijenjen, čuva krhku staklenu fotografiju posebne vrijednosti.

Lijepo upakirano i prezentirano

Lijepa, elegantna i jednostavna kutija. Crna ili bijela, s decentnim srebrnim logotipom i natpisom. Lijepo upakirano i prezentirano kako bi vrijedan poklon zablistao u svom najboljem izdanju.

NARUČI AMBROTIPIJU

Čvrst okvir izrađen od drveta s karakterom. Napravljen od hrasta koji je rastao prije nego li je fotografija otkrivena. | ograničeno izdanje

NARUČI AMBROTIPIJU

Čvrst okvir izrađen od drveta s karakterom. Napravljen od hrasta koji je rastao prije nego li je fotografija otkrivena.

alat za drvo

Okviri za ambrotipiju izrađeni od hrasta korištenog u 19. st.

Invativan funkcionalan sistem. Jednostavan minimalistički dizajn. Unikatan, ručno izrađen od starog hrasta.

Unikatni, rukom izrađen okvir za ambrotipiju | ograničeno izdanje

Adekvatna zaštita krhkih fotografija

Prve fotografije poput dagerotipija, ambrotipija i ferotipija izrađene su samo u jednom primjerku. Zato su se čuvale u posebnim futrolama izrađenim od drveta prekrivenog kaširanim papirom ili reljefnom kožom. Baršunasti jastučić unutra držao je fotografiju na mjestu i štitio staklo. Kutijica se čvrsto zatvarala mesinganom kopčom. U SAD-u i dalje ih proizvode kao zamjena starim i oštećenim futrolama nagrizenim vremenom.

Okvir za ambrotipiju koji nudi mnogo više

Nakon dugotrajnog istraživanja i razmišljanja odlučio sam dizajnirati vlastitu ramu. Smatram kako je uz izgled najveći adut ambrotipije prozirnost fotografije na staklu. Ambrotipija bez tamne pozadine prozirna je i djeluje kao negativ. Kad iza nje stavimo tamnu pozadinu, fotografija na staklu postane jasno vidljiv pozitiv. Svojim ambrotipijama ne lakiram zadnju stranu (kako se to nekad radilo, a mnogi i danas) baš zato da se ta igra pozadine može uvijek prikazivati. Moj dizajn je stoga bio vođen upravo tom idejom. Fotografija je uramljena i zaštićena u drvenom okviru koji ima lako odstranjujuću tamnu pozadinu koju drže magneti.

NEGATIV
POZITIV

Povuci ikonu sa strelicom na fotografiji lijevo – desno kako bi vidio fotografiju kao negativ ili pozitiv. 

NEGATIV: izgled ambrotipije na bijeloj podlozi. Kad ambrotipija nema nikakve podloge, najsvjetliji dijelovi fotografije su prozirni

POZITIV: izgled ambrotipije na crnoj podlozi. Svi prozirni dijelovi s crnom podlogom postaju najtamniji dijelovi fotografije

Dimenzije rame

Okviri su sastavljeni od četiri letvica starog hrasta. Okomite i donja vodoravna letvica spojeni su kvalitetnim ljepilom u jednu osnovnu cjelinu. Gornja letvica odvaja se kako bi staklena fotografija lako putem žljebova sjela u okvir. Kada se nakon umetnute ambrotipije gornja letvica vraća natrag, mora svojim rupama sjesti na dva drvena klina.  Letvica se osigurava s dva čavlića kako ne bi došlo do odvajanja na zidu. Poleđina okvira je od crno ofarbane tanke šperploče pričvršćene za okvir malim magnetima.

Dimenzije portretnog okvira

širina: 20 cm
visina: 25 cm
debljina letvice: 3,7 cm

Dimenzije stakla

visina: 18 cm
širina: 13 cm

Ambrotipija sačuvana od prašine i otisaka prstiju

Staklena fotografija posebno je pripremljena za ovu vrstu okvira. Danas mnogi fotografi mokre ploče kolodija suočavaju se s problemom lakiranja jer lakovi često znaju uništiti fotografiju. Zbog toga mnogi fotografi odlučuju svoje ambrotipije ne lakirati. Zasigurno najbolje rješenje tog problema je u stavljanju stakla iste dimenzije na prednji dio ambrotipije. Dva stakla odvojena su posebnim bez kiselinskim muzejskim trokutićima te oblijepljeni posebnom bez kiselinskom trakom kako nikakva prašina ili drugi utjecaji ne bi prodrli na osjetljivu površinu ambrotipije. To znači da svoju uokvirenu ambrotipiju uvijek možete pažljivo bez straha obrisati pamučnom krpicom i otkloniti prašinu ili ostatke prstiju.

Sigurno skidanje i vraćanje tamne podloge i vješanje na zid

Prednost ovog jedinstvenog okvira leži u lakom skidanju i vraćanju tamne podloge. Pričvršćena metalnim kvačicama kako bi se podloga mogla mnogo puta odvojiti i uvijek precizno i jednostavno vratiti. Kvalitetna karika za vješanje okvira osigurava sigurno, brzo i jednostavno vraćanje fotografije na zid. Preporuka je fotografiju vješati na kuku iz sigurnosnih razloga. Dva osigurača na gornjoj letvici sprječavaju odvajanje od ostale konstrukcije koja drži staklenu fotografiju. 

unikatne rame za ambrotipiju
rame od starog hrasta iz 19. st
ručno izrađene hrastove rame
unikatne rame za svjetlopis
rastavljeni okvir
rama ambrotipije
klinovi rame za ambrotipiju
hrastov okvir
okvir svjetlopisa
rama za srebrnu fotografiju na staklu
grede starog hrasta

Ne postoje dvije identične rame

Okviri su ručno izrađeni pa je samim time svaki unikatan. Stari hrast diktira izradu rame i često neke nepravilnosti drveta prihvatimo kako bi istaknuli karakter i jedinstvenost. Iz tog razloga ne postoje dvije identične rame kao što ne postoje ni dvije identične ambrotipije. Male nepravilnosti drveta okviru daju šarm jednako kao i neke kemijske reakcije ambrotipiji.

NARUČI AMBROTIPIJU

Postolje za ambrotipiju iz atelijera Gojević izrađeno je od starog hrasta korištenog u 19. stoljeću za izradu kuća.

Minimalistička prezentacija ambrotipije

Povoljnija i jednostavnija prezentacija ambrotipije

Povoljnija verzija prezentacije novih ambrotipija je drveno postolje. To je komad drveta s utorom u koji se umetne staklo. Takvo prezentiranje vrlo je efektno jer se lijepo vidi srebrna staklena fotografija. Najveća mana ove prezentacije je sigurnost samog stakla. Ukoliko fotografija nije izložena u vitrini ili sigurnoj polici postoji mogućnost da se postolje ošteti.

Nova namjena hrasta koji je rastao prije otkrića fotografije

Postolja za ambrotipije iz atelijera Gojević izrađena su od starog hrasta. Hrast koji se koristi za postolja rastao je prije nego li je fotografija otkrivena. Korišten je u 19. stoljeću za izradu kuća, a sada mu je namjena prenamijenjena.

od naprijed
postolje za svjetlopis
sa strane
postolje za ambrotipiju
odozgora a
odozgora b

Dimenzije hrastova postolja za ambrotipije

Postolje je ručno izrađeno pa je samim time svaki unikatan. Stari hrast diktira izradu postolja i često neke nepravilnosti drveta prihvatimo kako bi istaknuli karakter i jedinstvenost. Iz tog razloga ne postoje dva identična postolja kao što ne postoje ni dvije identične ambrotipije. Male nepravilnosti drveta postolju daju šarm jednako kao i neke kemijske reakcije ambrotipiji.

širina: cca. 13 cm
dubina: cca. 9 cm
visina: cca. 4 cm